Niet doen!

Scheiding13-18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Denken dat een tiener het wel verwerkt heeft
In het eerste jaar gebeurt er meestal zoveel, dat jongeren vooral overleven. Pas na dat eerste jaar of nog (veel) later, gaan jongeren vaak rouwen om een scheiding.
Het rouwen om een scheiding gaat nooit helemaal over. Voor de ene tiener is die last zwaarder dan voor de andere. Gelukkig kunnen de meeste scheidingskinderen zich desondanks toch gezond ontwikkelen.

Veel kinderen (en jongeren!) blijven de wens houden dat hun ouders weer bij elkaar komen, ook na jaren:


Eigen oordeel

Stel, u bent principieel tegen scheidingen. Probeer uw eigen mening hierover opzij te zetten. Het is belangrijk dat u de tiener kunt steunen als hij het moeilijk heeft. Hij mag niet de dupe van uw oordeel over scheidingen worden.

Ouder vervangen
Probeer niet een vervangende ouder te zijn en met oplossingen voor de scheiding te komen. De pijn van een scheiding kunt u niet oplossen. Probeer wel het gevoel van de tiener serieus te nemen. 
Partij kiezen
Kies geen partij voor een van de ouders. Ook niet als een van de ouders zich in uw ogen heel slecht gedraagt. Een kind kan nooit kiezen tussen zijn ouders, doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u de jongere kwijt.

Verzwijgen
Verzwijg de scheiding en het verdriet niet maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt jongeren niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de tiener en dat het niet allemaal vanuit u komt. Jongeren geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Aandringen
Het is fijn als mensen vragen hoe het met je gaat en interesse in je tonen, vindt Jesse (14). Maar dring niet aan:


Met vrienden erbij
De meeste tieners vinden het prettiger als u vraagt hoe het met ze gaat, als er geen andere kinderen/jongeren bij zijn. Jesse (14) vertelt waarom:


Veralgemeniseren
Veralgemeniseer een scheiding niet. Iedere scheiding is anders. En iedere tiener is anders. 

Redder
Probeer geen redder van de jongere te worden en hem  te veel te helpen. U kunt hem zeker steunen. Maar hij moet zelf zijn oplossingen kunnen vinden. Anders wordt hij te afhankelijk van uw hulp. Het is aan u om de pijn van de tiener te kunnen verdragen.

Onderdrukken van eigen emoties
U kunt een tiener beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig voor je omdat je dit allemaal moet meemaken. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_1.jpg

Veralgemeniseer een scheiding niet. Iedere scheiding is anders. En iedere tiener is anders.