Doen!

Scheiding13-18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Troostcadeautje
Vaak begint een tiener pas na een jaar (of langer) met het verwerken van de scheiding. Met alle emoties van dien. Als je merkt dat een tiener het moeilijk heeft, geef hem of haar dan een troostcadeautje. Een kaart, een dankbaarheidstreng, een zorgenpoppetje of 'opkikkertje' (Wereldwinkel) of bijvoorbeeld het boek, Mijn ouders gaan scheiden, en ik dan? U kunt dit boek ook aanschaffen en het uitlenen aan tieners die te maken krijgen/hebben met scheiding.

Wijs de jongere op voorjongehelden.nl
Op deze website staat heel veel informatie en tips voor scheidingskinderen van 13-18 jaar.

Forum en Chat
Wijs hem of haar op het online platform Villa Pinedo voor jongeren die met scheiding te maken hebben.

Maak contact en moedig de tiener aan hulp te vragen
Vraag regelmatig even hoe het gaat en laat weten dat het bij u terecht kan voor vragen en/of problemen. Doe dit niet waar andere tieners bij zijn maar op momenten dat u alleen bent met de tiener.

De ouders van Pien (14) zijn gescheiden. Zij heeft een tip:


Dring niet aan als de tiener op dat moment niet wil praten. Probeer het een andere keer nog eens. Soms is het voor een tiener minder confronterend als u per email of whatsapp vraagt hoe het gaat en hoe u zou kunnen helpen.

Stel open vragen
Als u vraagt hoe het met de tiener gaat, stel dan voornamelijk open vragen. Dan wordt hij of zij gestimuleerd om zich te uiten en voelt zich niet in een bepaalde richting geduwd.

Blijf grenzen stellen
Vaak beginnen jongeren pas een jaar of langer na het bekend worden van de scheiding met verwerken. Dat kan zich uiten in negatief gedrag. Probeer dit te herkennen en maak het bespreekbaar maar ga geen dingen door de vingers zien die u anders niet accepteert.

Neutraal reageren op negatief gedrag
Reageer zo neutraal mogelijk op negatief gedrag van de leerling. Begrens het gedrag, maar probeer niet boos te worden.

Vang signalen op
Let goed op de signalen die ze uitzenden en benoem ze naar hen toe. “Ik zie dat je boos bent, …”. Jongeren voelen zich zo gezien en begrepen. Ze voelen dan dat er rekening met hen wordt gehouden.

Wees neutraal
Geef naar de tiener toe geen mening over het gedrag van (een van) de ouders. Ook niet als een van de ouders zich in uw ogen heel slecht gedraagt. Een kind kan niet kiezen tussen zijn ouders, doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u uw leerling kwijt.

Extra aandacht geven doseren
Geef de tiener soms een beetje extra aandacht. Maar ook weer niet te veel, want dan voelt hij zich in een uitzonderingspositie geplaatst. Doe het als er geen anderen bij zijn.

Wijs ouders op www.oudersvanjongehelden.nl
Hier kunnen zij veel informatie en praktische tips vinden en zonodig per mail advies vragen.

Bespreekbaar maken
Maak de scheiding en het verdriet bespreekbaar. Stem daarbij af op de tiener, sluit aan bij waar hij of zij mee komt. Tieners geven vaak signalen waar u op kunt inhaken. Maar soms is het voor hen juist fijn om het er even niet over te hebben als ze op de Tieneropvang zijn. Thuis wordt de tiener er ook al steeds mee geconfronteerd. Vaak gaat het praten beter tijdens een spelletje of wandelend. Dring niet aan als het kind op dat moment niet wil praten. Probeer het op een ander moment nog eens.

De ouders van Daniëlle (13) zijn gescheiden. Zij raadt volwassenen in de directe omgeving van scheidingskinderen aan om het bespreekbaar te maken:


U kunt een tiener die het moeilijk vindt om te praten ook een dagboek of iets vergelijkbaars geven. Hierin kan hij of zij van alles opschrijven over de scheiding. 

De ouders van Caroline (15) scheidden toen ze tien was. Ze praatte niet graag, maar vond het wel fijn om op te schrijven wat haar bezighield: 


Zorgen delen met ouders
Informeer de ouders goed over het gedrag van hun kind op de tieneropvang en meld extreem gedrag. Wilt u weten wanneer gedragingen van tieners zorgelijk zijn na een scheiding, klik hier. Heeft u een vermoeden dat er behoefte is aan professionele hulp voor de tiener, bespreek dit dan met de tiener en ouders. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.

Communiceer met beide ouders
Zorg dat brieven en uitnodigingen ook naar de ouder worden gestuurd waar de tiener niet grotendeels woont. Als ouders samen het gezag hebben (en dat is meestal zo) dan hebben beide ouders recht op de informatie. Als een van de ouders niet met het gezag belast is dan vindt verstrekking van informatie plaats als hij of zij daartoe verzoekt.

Alert op financiële problemen
Houd rekening met mogelijke financiële problemen in verband met uitjes en dergelijke.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_10.jpg

Informeer de beide ouders goed over het gedrag van hun kind op de tieneropvang en meld extreem gedrag.