Welkom

Scheiding13-18 jaarWelkom

De meeste tieners gaan er vanuit dat hún ouders bij elkaar blijven. Als ouders toch gaan scheiden, is dat voor tieners meestal een groot verlies. Alles wat vertrouwd was, is plotseling verdwenen.

Niet voor niets herinneren bijna alle kinderen en jongeren zich nog precies het moment waarop ze hoorden dat hun ouders gingen scheiden:

Het verwerken van de scheiding is een rouwproces. Tieners moeten zich ontwikkelen, puberen en tegelijkertijd de ingrijpende gebeurtenis die een scheiding is, verwerken. Dit is een zware en verwarrende opgave, waardoor de ontwikkeling of de verwerking in de knel kan komen.

Problemen voorkomen
Veel kinderen van gescheiden ouders, ontwikkelen op enig moment (ernstige) problemen, zo blijkt uit onderzoek. Uit onderzoek blijkt ook dat begrip en ondersteuning van mensen uit de directe omgeving van deze kinderen, kan helpen om deze problematiek te voorkomen of te verminderen.

U bent belangrijk voor Jonge Helden
Bent u pedagogisch medewerker in de tieneropvang? Dan heeft u ook te maken met tieners van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn en is deze site bedoeld voor u. U kunt een belangrijke rol spelen bij de begeleiding en ondersteuning van jongeren die met scheiding te maken hebben. U maakt hen regelmatig mee en kunt een vertrouwensband met ze opbouwen. Vaak is de tieneropvang voor jongeren in een scheidingssituatie een veilige en prettige plek, ze gaan er graag naartoe. Hier blijft voor hen alles hetzelfde terwijl thuis niets meer hetzelfde lijkt. Zo kan de de tieneropvang een stabiliserende factor zijn.

Informatie, tips en handreikingen
Op deze site vindt u informatie over tieners en scheiding, opdat u uw tieners nog beter kunt begrijpen. Daarnaast vindt u op deze site veel praktische tips en handreikingen. Hiermee kunt u uw tieners die met scheiding te maken hebben of krijgen, nog beter ondersteunen en begeleiden.

Advies op maat
Heeft u nog vragen die op deze website niet worden beantwoord? Vraag dan hier online persoonlijk advies.

Thema-bijeenkomst over rouw en verlies
Stichting Jonge Helden kan op uw kinderdagverblijf/buitenschoolse opvang een thema-bijeenkomst organiseren over kinderen, tieners en verdriet om verlies: Klein verdriet, groot verdriet.
De bijeenkomst is bedoeld voor ouders en/of het team. In de eerste 75 minuten wordt in een interactieve presentatie veel informatie gegeven, in combinatie met aansprekende filmpjes en veel voorbeelden uit de praktijk. De Jonge Helden-coaches zetten een aantal uitgebreide boeken- en informatietafels neer. Naderhand kunnen deelnemers hier rondkijken. Ook is het mogelijk na het plenaire gedeelte persoonlijke advies te vragen aan een van de Jonge Heldencoaches. De bijeenkomst duurt in het totaal ca. 2 tot 2,5 uur en de kosten bedragen 500 euro. Voor meer informatie kunt u ons mailen.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_1.jpg

U kunt een belangrijke rol spelen bij de begeleiding en ondersteuning van jongeren die met scheiding te maken hebben. U maakt hen regelmatig mee en kunt een vertrouwensband met ze opbouwen.