Veelgestelde vragen

Scheiding10-12 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Ik merk dat een meisje van de tieneropvang het heel erg moeilijk heeft met de scheiding van haar ouders. Ze is erg somber, wil nergens aan meedoen en heeft elke dag wel een pijntje. Is dit wel een normale reactie op een scheiding?

Een scheiding is enorm ingrijpend voor elk kind. De gedragingen die u beschrijft kunnen tijdelijk ‘normaal’ zijn bij kinderen die met zo’n groot verdriet te maken krijgen. Als het langer dan een aantal weken of hooguit maanden aanhoudt, is het verstandig om met beide ouders te delen wat u merkt. U kunt aangeven dat u zich zorgen maakt en dat advies of begeleiding bij een deskundige op dit gebied mogelijk raadzaam is.


Een meisje van onze tieneropvang gescheiden ouders en woont bij moeder. Soms krijg ik het gevoel dat het meisje haar moeders moeder is geworden. Moeder bespreekt al haar problemen met haar dochter van elf. Dochter wordt in alles betrokken, ook financiële zaken. Wat kan ik doen?

Nodig moeder uit voor een gesprek. Vertel haar wat u waarneemt bij haar dochter en dat u zich daar zorgen over maakt. Vraag moeder of zij volwassen personen in haar omgeving heeft, waar ze dit soort zaken mee kan bespreken in plaats van met haar dochter. Als zij die niet heeft, verwijs haar dan bijvoorbeeld door naar maatschappelijk werk.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_8.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan
hier.