Doen!

Scheiding10-12 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Troostcadeautje
Vaak begint een kind pas na een jaar (of langer) met het verwerken van de scheiding. Met alle emoties van dien. Als je merkt dat een kind het moeilijk heeft, geef het kind dan een troostcadeautje; bijvoorbeeld een zorgenpoppetje (te koop bij de Wereldwinkel), een dankbaarheidstreng, een dagboek of een kinderboek over het thema. Voor boekentips, klik hier.

Wijs het kind op voorjongehelden.nl
Op deze website staat o.a. heel veel informatie, tips en doe-dingen voor scheidingskinderen van 10-12.

Wijs het kind op een forum voor kinderen van gescheiden ouders
http://www.kinderenvangescheidenouders.nl/forum/viewforum.php?f=1

Moedig het kind aan hulp te vragen
Vertel hem dat hij altijd bij u terecht kan als er iets is.

De ouders van Pien (14) scheidden toen ze 10 was. Zij heeft een tip:


Ook Sterre (12) heeft een tip voor volwassenen die een Jonge Held in hun omgeving hebben:

Blijf grenzen stellen
Ga geen dingen door de vingers zien die u anders niet accepteert. Duidelijke grenzen geven een kind veiligheid. Zorg voor liefdevolle begrenzing!

Neutraal reageren op negatief gedrag
Reageer zo neutraal mogelijk op negatief gedrag van het kind. Begrens het gedrag, maar probeer niet boos te worden.

Stel open vragen
Als u vraagt hoe het met het kind gaat, stel dan voornamelijk open vragen. Dan wordt het gestimuleerd om zich te uiten en voelt het zich niet in een bepaalde richting geduwd.

Bespreekbaar maken
Maak het verlies en het verdriet bespreekbaar. Denk niet dat dit na een jaar over is. Stem af op het kind, sluit aan bij waar het kind mee komt. Het kind geeft vaak signalen waar u op in kunt springen. Vaak gaat het praten beter als je samen iets doet. Dring niet aan als het kind op dat moment niet wil praten en begin er niet over als er andere kinderen bij zijn!

Vang signalen op
Let goed op de signalen die hij uitzendt en benoem ze naar hem toe. “Ik zie dat je boos bent, dus…”. Een kind voelt zich zo gezien en begrepen. Hij voelt dan dat er rekening met hem wordt gehouden.

Extra aandacht geven doseren
Geef het kind soms een beetje extra aandacht. Maar ook weer niet te veel, want dan voelt het zich in een uitzonderingspositie geplaatst.

Feestdagen
Houd het kind extra in de gaten rondom dagen als Vader- en Moederdag, Sinterklaas, etc. Het kan het soms extra moeilijk hebben op deze dagen.

Wijs ouders op www.oudersvanjongehelden.nl
Hier kunnen zij veel informatie en praktische tips vinden en zonodig per mail advies vragen.

Zorgen delen met ouders
Informeer de ouders goed over het gedrag van het kind op de opvang en meld extreem gedrag. Wilt u weten wanneer gedragingen van scheidingskinderen zorgelijk zijn, klik hier. Heeft u een vermoeden dat er behoefte is aan professionele hulp voor het kind, bespreek dit dan met de ouders. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.

Communiceer met beide ouders
Zorg dat brieven en uitnodigingen ook naar de ouder worden gestuurd waar het kind niet grotendeels woont. Als ouders samen het gezag hebben (en dat is meestal zo) dan hebben beide ouders recht op de informatie. Als een van de ouders niet met het gezag belast is dan vindt verstrekking van informatie plaats als hij of zij daartoe verzoekt.

Alert op financiële problemen
Houd rekening met mogelijke financiële problemen in verband met uitjes en dergelijke.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_9.jpg

Informeer beide ouders goed over het gedrag van het kind op de opvang en meld extreem gedrag.