Denken

Scheiding0-3 jaarBelangrijk om te wetenDenken

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 0-3 JAAR DENKEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Ik kan ze weer samenbrengen
Peuters kunnen denken dat zij iets kunnen doen of denken waardoor hun ouders weer bij elkaar komen. Ook jaren na de scheiding en zelfs als een of beide ouders weer een nieuwe relatie heeft/hebben of een nieuw gezin.

Het is mijn schuld
Peuters hebben de neiging om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Door hun denken of gedrag is iets ergs gebeurd. Een peuter kan bijvoorbeeld denken dat zijn vader is weggegaan omdat hij altijd treuzelde bij het naar bed gaan. Een meisje van drie kan vragen of papa weer terugkomt als ze belooft om niet meer stout te zijn.

Wat betekent het voor mij?
Peuters denken sterk egocentrisch. Ze bekijken gebeurtenissen vanuit hun eigen standpunt en hebben moeite zich in het standpunt van een ander in te leven. In de situatie voor en na de scheiding vraagt het kind zich vooral af wat de scheiding voor hem of haar zal betekenen. "Komt papa dan nooit meer op mijn verjaardag?" is een vraag die peuters als eerste kunnen stellen.

Angstaanjagende gedachten
Elke belangrijke gebeurtenis tijdens een scheiding kan in de beleving van peuters een bron van intense, angst-aanjagende gedachten zijn. Hun fantasie is ongebreideld.
Als een peuter doorheeft dat papa echt ergens anders woont, kan hij zich van alles gaan afvragen. "Als papa ergens anders gaat wonen, dan houdt hij vast niet meer van me." Of: "Misschien gaat mama ook ergens anders wonen, wie zorgt er dan voor mij?" Als een peuter hoort dat er een verhuizing aanstaande is als gevolg van de scheiding, kan hij denken dat hij al zijn knuffels en speelgoed moet achterlaten. Hij kan zelfs denken dat hij zijn opa en oma ook niet meer zal zien, omdat die straks niet meer weten waar hij woont.

Houden papa en mama ook niet meer van mij?
Kinderen, dus ook peuters, zijn vaak bang dat hun ouders nu niet meer van hen houden. Het is voor hen belangrijk te horen dat hun papa en mama altijd van hen blijven houden.

Ik moet kiezen tussen papa en mama
Als ouders slecht over elkaar praten, raken kinderen verscheurd. Hoe klein ze ook zijn. Ze kunnen denken dat ze moeten kiezen.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg


Arthur, vader van Demi, die drie was toen Arthur en zijn ex-vrouw scheidden:
"Demi deed echt haar best om mij en mijn ex weer bij elkaar te brengen. Zo klein als ze was. Al zal dat niet bewust zijn geweest. Ze wilde bijvoorbeeld heel vaak een dansje laten zien als ik haar kwam halen. Ik moest dan naast mijn ex-vrouw op de bank gaan zitten. Ze is nu negen en soms merk ik dat ze nog steeds probeert ons weer bij elkaar te krijgen. En dat terwijl we allebei een nieuwe partner hebben!"