Niet doen!

Overlijden van een dierbare7-9 jaarOverlijden gezinslid van een kind is aanstaandeNiet doen!

Zeggen over de dood:
Papa gaat voor altijd slapen”.
Kinderen kunnen bang worden om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden.

“Mama gaat een verre reis maken en komt nooit meer terug”.
Kinderen begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Joep gaat dood omdat hij zo ziek is”.
Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van opa was. Anders worden ze bang om bij griep of verkoudheid zelf ook dood te gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Elke overleed na een ziekteperiode in 2005. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende naderende overlijden zo goed mogelijk met haar kinderen voor te bereiden. In haar ziekteperiode ondervond zij ook, dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praatten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleit pleit ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn:

Uit: Maar ik ben altijd bij jullie - een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw

Het kind als zielig of anders behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een kind. Maar behandel hem of haar niet als anders of zielig!

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen door uw verdriet toe te laten, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt het kind angstig.

Corrigeren
Kinderen kunnen dingen zeggen die op u cru overkomen, bijvoorbeeld: "Ik hoop dat Eva snel dood gaat, dan hebben papa en mama weer eens tijd om met mij wat leuks te doen." Kinderen denken heel praktisch, maar dat betekent niet dat ze geen verdriet hebben. Bovendien beseffen ze nog niet wat de impact van het overlijden zal zijn. Corrigeer het kind niet, maar stem af en sluit aan op wat het kind zegt. Bijvoorbeeld: "Dat zou wel heel gezellig zijn, om weer ’s wat met papa en mama te gaan doen, he. Want dat komt er de laatste maanden natuurlijk helemaal niet meer van. "Op die manier geeft u de onderliggende boodschap dan woorden.

Schrikken van praktische vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kunnen ze vragen wie er voor hen gaat zorgen als mama dood is. Of wie er ie er nu geld gaat verdienen als papa dood is en of ze nog wel op vakantie kunnen gaan. Niet altijd worden deze vragen hardop gesteld aan de ouders. Kinderen voelen aan dat ouders veel aan hun hoofd hebben en proberen hen te ontlasten. Het is voor kinderen fijn als ze met deze vragen bij iemand anders terecht kunnen die ze vertrouwen. Geef kinderen dan ook zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord. Liefst op zo’n manier dat er meer duidelijkheid en houvast komt. Neem, als dat mogelijk is, wat zorgen weg.

Denken dat kinderen beseffen wat het inhoudt dat hun ouder of broertje of zusje gaat overlijden
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

Elke overleed na een ziekteperiode in 2005. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende naderende overlijden zo goed mogelijk met haar kinderen voor te bereiden. In haar ziekteperiode ondervond zij ook, dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praatten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleitte ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn.