Niet doen!

Overlijden van een dierbare7-9 jaarEen kind is > een jaar overledenNiet doen!

Denken dat het uw zaak niet is
Misschien heeft het overlijden van het groepsgenootje niet in dit schooljaar plaatsgevonden en was u op dat moment niet de leider/leidster van de betreffende groep. U heeft de verdrietige gebeurtenis waarschijnlijk wel van nabij meegemaakt maar was geen direct betrokkene. Dat bent u nu wel! U bent nu leider/leidster van een (deel van de) groep die een groepsgenootje heeft verloren. Hun verdriet is nu ook uw zaak!

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet.

Zeggen over het overleden kind:
“Ze slaapt voor altijd”.
Een kind kan bang worden om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden. Of ze kunnen denken dat papa na jaren ‘slapen’ weer wakker wordt in een dichte kist onder de grond.

“Hij maakt een verre reis en komt nooit meer terug.”
Kinderen begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Simon is doodgegaan omdat hij zo ziek was”.
Kinderen begrijpen niet het verschil tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat u uitlegt hoe erg de ziekte van Simon was. Anders wordt het kind bang om bij griep of verkoudheid ook dood te gaan.

Schrikken van praktische vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kan een kind plompverloren vragen of de beestjes onder de grond het kind nu helemaal op hebben gegeten. Geef kinderen dan ook zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord op zo’n manier dat u er eventuele zorgen mee wegneemt.

Denken dat ze het na een paar weken/maanden wel verwerkt hebben
Kinderen kunnen het verwerken van een ingrijpend verlies (lang) uitstellen. En ook als een verlies in zekere mate verwerkt is, kan het verdriet nog heel lang ineens tevoorschijn schieten. Hou hier rekening mee!

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_5.jpg

Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar.