Doen!

Overlijden van een dierbare4-6 jaarEen kindje is > een jaar overledenDoen!

Het overleden kind een plek in de klas geven
In bso-groepen zit na een jaar (of langer) vaak nog een aantal kinderen die het overlijden hebben meegemaakt van de groepsgenoot. Er zijn echter in de tussentijd ook nieuwe kleuters bijgekomen die het overleden kind niet gekend hebben. Toch is het belangrijk om het overleden groepsgenootje een plek te blijven geven in de groep. Bijvoorbeeld door een foto met een mooie fotolijst (door de kinderen versierd) goed zichtbaar in de ruimte op te hangen.

Verjaardag
Hou goed in de gaten wanneer de verjaardag van het overleden kind is. Het is voor kinderen die hem of haar gekend hebben, fijn om hier aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld door op deze dag een tekening te maken voor hun overleden groepsgenootje. Misschien willen de kinderen wel de stoel versieren van hem of haar. Of héél hard 'er is er een jarig' te zingen.... U kunt eventueel ook zorgen voor een kleine tractatie voor de kinderen. De vriendjes/vriendinnetjes van de overledene kunnen dan uitdelen.

Sterfdag
Als de datum van de sterfdag nadert, denk dan vast na over een manier om de overleden leerling op deze dag te herdenken met de kinderen die hem of haar hebben gekend. Enkele ideeën:
Graf bezoeken
U kunt bijvoorbeeld rond deze dag met alle kinderen die dat willen een bezoek te brengen aan de begraafplaats. Als het kindje niet is begraven kan het ook een plek zijn waar het kindje graag kwam toen het nog leefde. Hier kan dan een klein ritueel plaatsvinden. Bijvoorbeeld het om de beurt neerleggen van een zelfgemaakte bloem. Doe zoiets altijd in overleg met de ouders en de kinderen zelf. Laat kinderen de keuze of ze mee willen.
Overleg ook altijd met de ouders van het overleden kind. Misschien vinden zij het prettig om erbij te zijn.
Schilderij maken
Een andere mogelijkheid is om met de hele groep, of de kinderen die het kind gekend hebben, een groot schilderij te maken. Dit schilderij kan in de groep gehangen worden of aan de ouders van de overleden leerling worden aangeboden.

Denk aan de ouders
Stuur ouders op de sterfdag bijvoorbeeld een kaart. Deze kan gemaakt zijn door de kinderen uit de groep die het overleden kind gekend hebben. Voor ouders is het heel fijn te weten dat hun kind niet vergeten is. Dan hun grote verdriet niet vergeten is.

Alert op rouwreacties
Vaak duurt het een tijd(je) voordat kinderen een ingrijpend verlies gaan verwerken. Er is heel lang niets aan ze te merken en ineens worden ze 'anders'. Ze denken anders, voelen zich anders of gedragen zich anders. Zie ook Belangrijk om te weten. Ook langere tijd na een overlijden kunnen kleuters verdrietig zijn om het overlijden van hun groepsgenootje. Kleuters ontwikkelen zich razendsnel en gaan de dood steeds op een nieuwe manier begrijpen. Zij stellen vragen en interpreteren de informatie steeds weer anders.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_.jpg

Vaak duurt het een tijd(je) voordat kinderen een ingrijpend verlies gaan verwerken. Er is heel lang niets aan ze te merken en ineens worden ze 'anders'.