Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarOverlijden gezinslid van een tiener is recent (< een jaar)Doen!

Troostcadeautje
Geef de jongere een troostcadeautje: bijvoorbeeld een een zorgenpoppetje (Wereldwinkel), een dankbaarheidstreng of een boek. Voor boekentips klik hier. Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeaus.

De jongere wijzen op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige. Ook kunnen ze hier een foto van de overledene plaatsen of een gedichtje.

Ouder(s) wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van jongeren die kort geleden een dierbare hebben verloren. Ouders kunnen online advies vragen aan een deskundige.

De jongere laten merken dat hij/zij belangrijk is
Geef de jongere het gevoel dat hij of zij voor u belangrijk is en bij u terecht kan. Vaak vinden jongeren het fijn om erover te praten met iemand van buiten het gezin.
Bram vertelt:

Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm.

Alert bij gesprekken over ziekte/dood in de groep
Als er in de groep wordt gesproken over ziekte/dood/vaders/moeders, hou dan rekening met de gevoelens van de jongere die zijn vader, moeder, broer of zus heeft verloren. Laat merken dat het misschien misschien lastig is voor de tiener.

De jongere wijzen op:
- het forum van Stichting Achter de Regenboog http://www.achterderegenboog.nl/forum/

- de mogelijkheid om op dinsdag- of woensdagavond te chatten met andere jongeren en een hulpverlener op http://www.doodgewoon-online.nl/Chatbox.html

Hulp?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_10.jpg

Tips van Reineke:
 (Reineke was 8 toen haar vader dood ging en 8 jaar later is ook haar moeder overleden)

• Luister tien minuten naar haar of hem zonder oordeel.
• Geef hem of haar waardering, het is niet niks wat ze meemaken.
• Iedereen rouwt op zijn eigen manier.

Uit: Verder zonder jou, Daan Westerink, 2010, Uitgeverij Ten Have, Kampen.