Begeleiding tussen overlijden en uitvaart

Overlijden van een dierbare13-18 jaarEen tiener is net overledenBegeleiding tussen overlijden en uitvaart

Herinneringsplek inrichten
Maak een herinneringsplek in de groep. Richt deze zo in dat er in de loop van de tijd steeds meer herinneringen bij kunnen komen.

Rouwbezoek
Als ouders hebben aangegeven dat leiding en groepsgenoten op rouwbezoek kunnen komen, bespreek dit dan met de tieners. Vraag wie dit wil en vertel deze kinderen, als de ouders akkoord zijn, wat ze kunnen verwachten.
Doe dit bezoek bij voorkeur na schooltijd, in aanwezigheid van de ouders van de betreffende tieners.
Vertel hoe een dode eruit ziet en hoe een rouwbezoek gaat. Stel de tieners in de gelegenheid om iets te maken wat ze mee willen nemen naar het rouwbezoek. Iets wat ze bij hun overleden groepsgenoot kunnen neerleggen. Benadruk dat niets moet.

Aandacht voor broertjes en zusjes
Maak met de groep een troostcadeautje voor de eventuele broertjes en zusjes van het overleden kind, die ook op de opvang zitten.

Begrafenis voorbereiden
Als ouders hebben aangegeven dat groepsgenoten en ouders op de begrafenis of crematie aanwezig kunnen zijn:

De tieners kunnen in overleg met de ouders van de overledene een aandeel hebben in de rouwdienst. Bereid bijvoorbeeld een ritueel voor met de groep. Zoals het om de beurt leggen van een (zelfgemaakte) bloem op de kist. Overleg met de ouders van de overledene is natuurlijk erg belangrijk hierbij!

Rekening houden met achtergrond 
Houd rekening met gebruiken en rituelen bij uitvaarten van kinderen met een andere culturele- of religieuze achtergrond. Voor meer informatie zie Multiculturele rouw.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_8.jpg

Het is belangrijk dat in zekere mate de gebuikelijke dagindeling wordt aangehouden. Dit geeft de jongeren veiligheid en houvast. Maar besteed wel aandacht aan de komende uitvaart.