Doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarOverlijden gezinslid van een kind is recent (< een jaar)Doen!

Ga door je knieën
Elke (hier in haar laatste levensfase) legt uit waarom het zo belangrijk is dat we voor kinderen door de knieën gaan:


Uit: Maar ik blijf altijd bij jullie. Een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw

Troostcadeau maken met de groep
Op de dag dat het nieuws binnenkomt, kunt u met de groep(en) een troostcadeau maken voor de klasgenoot die zijn vader, moeder, broer of zus moet missen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een tekeningen-/schilderijenboek of een troostdeken.
Renske verloor haar vader en vertelt hoe het troostcadeau van haar klas haar destijds heeft geholpen:


Uit: Wanneer wordt het weer leuk? een film van Jacco Groen, Springfilm

Troostdeken gemaakt door het hocketeam van Sophie, ter nagedachtenis aan haar vader Jan-Paul.
Troostdeken gemaakt door het hocketeam van Sophie, ter nagedachtenis aan haar vader Jan-Paul.

Troostcadeautje van uzelf
Geef het kind een troostcadeautje: bijvoorbeeld een zorgenpoppetje, een dankbaarheidstreng of een boek. Voor boekentips klik hier. Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeautjes. Het geven van een troostcadeautje kan een goeie aanleiding zijn om het kindje te vertellen dat u het heel naar voor hem/haar vindt en dat u hem of haar graag wil helpen en troosten.

Direct bespreekbaar maken in de klas
Bij zoiets ingrijpends als het overlijden van een gezinslid van een kind, is het belangrijk dat de groepsgenoten op de hoogte worden gesteld. U kunt het zelf aan de groep vertellen, samen met het kind, of het kind vertelt het zelf met of zonder zijn of haar ouder(s). 
Laat ouders van de groepsgenoten van tevoren weten wat er aan de hand is. Laat hen weten dat het in de groep besproken zal worden.

Ouder(s) wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van kinderen die een gezinslid hebben verloren.

Bespreekbaar maken 1 op 1
Maak het verlies en het verdriet bespreekbaar. Stem daarbij wel af op het kind, sluit aan bij waar het mee komt. Een kind geeft vaak signalen waar u op kunt aanhaken. Maar soms is het voor kinderen juist fijn om het er even niet over te hebben als ze ergens anders zijn. Thuis wordt het kind er ook al steeds mee geconfronteerd. Vraag eventueel ook naar hoe hij of zij het verdriet van de ouders ervaart. Hevig verdriet van hun ouders meemaken, kan namelijk heel beangstigend zijn voor kinderen. Leg het kind uit dat het weer over zal gaan. Dring niet aan als het kind op dat moment niet wil praten.

Ontschuldigen
Kinderen voelen zich vaak schuldig over de dood van een dierbare. Ze denken dat zij het hadden kunnen voorkomen door iets niet of juist wel te doen. Vertel dat kinderen er nooit iets aan kunnen doen als iemand die belangrijk voor ze was, dood is. Zorg dat het kind over zijn schuldgevoelens kan praten, wimpel ze niet meteen weg.

Regels en grenzen handhaven
Kinderen hebben behoefte aan grenzen en duidelijke regels. Een kind dat een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt, zoals het overlijden van een gezinslid, heeft zo mogelijk nog meer behoefte hieraan. Word niet boos als een kind regels overtreedt, maar leg uit dat hier die regels gelden.

Alert bij gesprekken over ziekte/dood
Als er in de groep wordt gesproken over ziekte/dood/vaders/moeders/broers/zussen, hou dan rekening met de gevoelens van het kind dat zijn vader of moeder, broer of zus heeft verloren.  Laat merken dat het misschien lastig is voor het kind.

Alert op vaderdag/moederdag
Als een kind de vader of moeder heeft verloren, wees dan alert op vader- of moederdag. Bespreek van tevoren met het kind wat het wil. Geen moeder/vaderdagcadeau maken? Wel een moeder/vaderdagcadeau maken en dit bijvoorbeeld op het graf leggen of bij de urn. Of het cadeau aan iemand anders geven. Bijvoorbeeld de andere ouder of een andere dierbare.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_8.jpg

Tips van Lisa: (Lisa’s vader ging dood toen zij 11 was, dat is nu 13 jaar geleden)
• Als je eist dat ze gaan praten, gaat er een muur omhoog;
• Laat haar weten dat het oké is om verdrietig te zijn;
• Laat haar weten dat het normaal is om even nergens zin in te hebben;
• School is niet alles;
• Laat zien dat je er bent, kom niet alleen op verjaardagen;
• Afleiding is belangrijk.
Uit: Verder zonder jou, Daan Westerink, 2010, Uitgeverij Ten Have, Kampen.