Niet doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarOverlijden gezinslid van een kindje is recent (< een jaar)Niet doen!

Zeggen over de dood:
“Papa slaapt voor altijd”.
Peuters kunnen bang worden om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden.

“Mama maakt een verre reis en komt nooit meer terug”.
Peuters begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Simon is doodgegaan, omdat hij zo ziek was”.
Peuters kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat u het kind uitlegt hoe erg de ziekte van Simon was. Anders wordt het kind bang dat het bij griep of verkoudheid ook dood gaat.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Het kind als zielig of anders behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een peuter. Maar behandel hem of haar niet als anders of zielig!

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt het kind angstig.

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die op u cru overkomen, bijvoorbeeld: "Zo, nu kan papa nooit meer de baas spelen over mij." Corrigeer dan niet, maar sluit aan bij wat hij of zij zegt. Bijvoorbeeld: :"Wat zou dat heerlijk zijn, he om de baas in huis te zijn. Wat zou je allemaal doen als je de baas in huis was?" Ga in op de onderliggende boodschap, niet op wat het kind letterlijk zegt.

Denken dat peuters beseffen wat de dood inhoudt
Peuters kunnen goed herhalen wat een volwassene heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Oma is dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat ze dat ook begrepen hebben. Ze kunnen blijven vragen waarom oma niet op hun verjaardag komt. Het is heel belangrijk om deze vragen keer op keer eerlijk te beantwoorden.

Denken dat het rouwen op een bepaald moment klaar is
Als een kind een verlies moet meemaken van een gezinslid, gaat de rouw nooit ‘over’. Het wordt, als het goed is, wel minder aanwezig en minder pijnlijk. Ook wanneer een kind het verlies gezond kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Als een kind een verlies moet meemaken van een gezinslid, gaat de rouw nooit ‘over’.