Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare0-3 jaarOverlijden gezinslid van een kindje is aanstaandeVeelgestelde vragen

De moeder van een meisje (3) uit mijn groep heeft nog maar kort te leven. Haar dochtertje weet niet hoe het zit. Zij voelt volgens mij wel aan dat haar moeder niet 'zomaar' ziek is. Ze stelt heel veel vragen aan mij. Ik vind dat heel moeilijk. De ouders lijken het niet aan te kunnen/willen om haar de waarheid te vertellen. Ze draaien er een beetje omheen. Is dat niet slecht voor hun dochtertje?

Zoals u zelf al zegt, kinderen, hoe klein ook, voelen vaak aan dat er iets niet klopt.
Ze gaan allerlei dingen fantaseren die vaak nog erger zijn dan de werkelijkheid en ze kunnen zich heel eenzaam voelen. Hoe verschrikkelijk moeilijk het ook is, het is voor het meisje toch belangrijk om (liefst van haar ouders samen) te horen dat haar moeder dood zal gaan. Op een rustig tijdstip, op een rustige vertrouwde plek. Ze kunnen haar dan zo goed mogelijk voorbereiden en op al haar antwoorden zo goed mogelijk antwoord geven.
Eerlijkheid is belangrijk, aan de andere kant is het niet nodig om alle pijnlijke details te vertellen.
U kunt ouders dit zonder oordeel vertellen en hopen dat zij het aankunnen en -durven. U kunt ouders het volgende boekje aanraden: Als ik er niet meer ben, kinderen voorbereiden op het overlijden van hun ouder - Riet Fiddelaers-Jaspers.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.