Niet doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarOverlijden gezinslid van een kindje is aanstaandeNiet doen!

Zeggen over de dood:
Papa gaat voor altijd slapen”.
Kinderen kunnen bang worden om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden.

“Mama gaat een verre reis maken en komt nooit meer terug”.
Peuters begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Joep gaat dood omdat hij zo ziek is”.
Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van opa was. Anders worden ze bang om bij griep of verkoudheid zelf ook dood te gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Elke overleed na een ziekteperiode in 2005. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende naderende overlijden zo goed mogelijk met haar kinderen voor te bereiden. In haar ziekteperiode ondervond zij ook, dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praatten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleit pleit ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn:


Uit: Maar ik ben altijd bij jullie - een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw

Het kind als zielig of anders behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een peuter. Maar behandel hem of haar niet als anders of zielig!

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen door uw verdriet toe te laten, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt het kind angstig.

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die op u cru overkomen, bijvoorbeeld: "Ik hoop dat Eva snel dood gaat, dan ga ik met papa en mama spelen." Peuters denken heel praktisch, maar dat betekent niet dat ze geen verdriet hebben. Bovendien beseffen ze nog niet wat de impact van het overlijden zal zijn. Corrigeer het kind niet, maar stem af en sluit aan op wat het kind zegt. Bijvoorbeeld: "Dat zou wel heel gezellig zijn, om weer ’s met papa en mama te spelen he. Want dat komt er de laatste maanden natuurlijk helemaal niet meer van. "Op die manier geeft u de onderliggende boodschap woorden.

Denken dat peuters beseffen wat de dood inhoudt
Peuters kunnen goed herhalen wat een volwassenen heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Mama gaat dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat ze het ook begrepen hebben. Dat de dood onomkeerbaar is, is voor peuters moeilijk te begrijpen. Ze proberen het wel, maar het lukt niet altijd. Het is belangrijk om het keer op keer opnieuw uit te leggen.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Peuters kunnen goed herhalen wat een volwassenen heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Mama gaat dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat ze het ook begrepen hebben.