Doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarOverlijden gezinslid van een kindje is > 1 jaar geledenDoen!

Alert bij gesprekken over ziekte/dood
Als er in de groep wordt gesproken over ziekte/dood/vaders/moeders, hou dan rekening met de gevoelens van het kind dat zijn vader, moeder , broertje of zusje heeft verloren. Laat merken dat het misschien lastig is voor het kind.

Alert op vaderdag/moederdag
Als een peuter zijn of haar vader of moeder heeft verloren, wees dan alert op vader- of moederdag. Bespreek van tevoren met het kind wat het wil. Geen moeder/vaderdagcadeautje maken? Wel een moeder/vaderdagcadeautje maken en dit bijvoorbeeld op het graf leggen of bij de urn. Of het cadeau aan iemand anders geven. Bijvoorbeeld de andere ouder of een andere dierbare.

Troostcadeautje op sterfdag
Geef het kind een troostcadeautje op de sterfdag. Zo laat u het kind weten dat u aan hem of haar denkt, dat u beseft dat het een moeilijke/rare dag is.

Ouders wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van peuters die een dierbare hebben verloren.

Bespreekbaar maken
Maak het verlies en het verdriet bespreekbaar. Wees niet bang om gevoelens op te rakelen, omdat het ‘alweer een jaar of twee of drie jaar is geleden’. Het verlies van een gezinslid verwerken, is een levenslang proces. Bespreek het op een luchtige manier, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Dring niet aan als u merkt dat het kind er niet op in gaat.

Ontschuldigen
Peuters voelen zich vaak schuldig over de dood van een dierbare. Ook met terugwerkende kracht. Zo kan een peuter denken dat hij altijd heel stout was en dat daarom destijds zijn vader 's nachts plotseling is overleden. Vertel dat dat kinderen er nooit iets aan kunnen doen dat iemand die belangrijk voor ze was, dood is.

Steeds opnieuw vragen beantwoorden
Er kunnen, ook na een of meerdere jaren, vragen komen als: "Ziet hij mij nog? Ademt zij nu nog? Wanneer gaat Sarah weer leven?" Geef peuters op zulke vragen eerlijke en duidelijke antwoorden in simpele taal. Als u niet weet wat u moet antwoorden, dan kunt u dat gerust eerlijk zeggen: “Dat weet ik niet” of “Wat denk jij?” Veel kinderen hebben zelf al antwoorden bedacht.

In de gaten houden
Als een kind zes, zeven of acht jaar oud is, kan het alsnog heel veel pijn en verdriet krijgen. Met alle gevoelens, gedachten en gedragingen van dien. Dit heet verlate rouw. In feite begint dan pas het rouwproces, omdat het zich eerder nog niet veilig genoeg voelde om te rouwen. Of omdat ouders zoveel verdriet hadden dat kinderen onbewust hun verdriet hebben opgeborgen om hun ouders te sparen. Houd dit in de gaten en geef het door in de overdracht naar collega's als het kind naar een andere groep/de naschoolse opvang gaat.

Als dat de overledene kanker had de ouder(s) wijzen op www.kinderkanker.nl/kindersite/ChemoKasperv4.htm
Dit is een prachtig, helder en informatief online boekje.
Het gaat over een kind met kanker, maar is ook heel geschikt om de ziekte kanker en chemotherapie aan jonge kinderen uit te leggen. In het boekje winnen Chemo-Kasper en zijn vrienden het van de kanker., Naar aanleiding van het online-boekje kan worden uitgelegd dat de kanker soms helaas sterker is dan Chemo-Kasper en zijn vrienden.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg
Geef peuters op vragen eerlijke en duidelijke antwoorden in simpele taal. Vraag ook  wat zij denken, veel kinderen hebben zelf al antwoorden bedacht.