Begeleiding tussen overlijden en uitvaart

Overlijden van een dierbare0-3 jaarEen kindje is net overledenBegeleiding tussen overlijden en uitvaart

Kapstok laten hangen
Laat de kapstok van het overleden kindje hangen (ook de rest van het schooljaar).

Herinneringsplek inrichten
Maak een herinneringsplek in de groep. Richt deze zo in dat er in de loop van de tijd steeds meer herinneringen bij kunnen komen.

Rouwbezoek
Als de ouders van de overledene hebben aangegeven dat kinderen op rouwbezoek kunnen komen, bespreek dit dan met de ouders van de groepsgenootjes. Vraag ouders wie er (evt. met kind) op rouwbezoek willen gaan en vertel deze kindjes die meegaan wat ze kunnen verwachten.
Vertel hoe een dode eruit ziet en hoe een rouwbezoek gaat. Stel de kinderen in de gelegenheid om iets te maken wat ze mee willen nemen naar het rouwbezoek. Iets wat ze bij hun overleden groepsgenootje kunnen neerleggen. Benadruk dat niets moet.

Aandacht voor broertjes en zusjes
Maak met de groep een troostcadeautje voor de eventuele broertjes en zusjes van het overleden kindje.

Begrafenis voorbereiden
Als ouders hebben aangegeven dat groepsgenoten en ouders op de begrafenis of crematie aanwezig kunnen zijn:

Bereid de kinderen voor op hoe een begrafenis of crematie ongeveer gaat. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een boekje dat gaat over begraven of cremeren. Zie Boekentips.
De grotere kindjes kunnen in overleg met de ouders van de overledene een aandeel hebben in de rouwdienst. Zoals het om de beurt leggen van een zelfgemaakte bloem op de kist. Misschien wil de groep een liedje zingen tijdens de dienst. Of ballonnen oplaten. Overleg met de ouders van de overledene is natuurlijk erg belangrijk hierbij!

Rekening houden met achtergrond 
Houd rekening met gebruiken en rituelen bij uitvaarten van kinderen met een andere culturele- of religieuze achtergrond. Voor meer informatie zie Multiculturele rouw.

Gebruikelijke ritme zoveel mogelijk vasthouden
Naast alle emoties en voorbereidingen voor de uitvaart, is het belangrijk dat in zekere mate de gebruikelijke dagindeling wordt aangehouden. Dit geeft de kinderen veiligheid en houvast.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg

Het is belangrijk dat in zekere mate de gebuikelijke dagindeling wordt aangehouden. Dit geeft de kinderen veiligheid en houvast. Maar besteed wel aandacht aan de komende uitvaart.