Doen

Overlijden van een dierbare0-3 jaarEen kindje is < een jaar overledenDoen

Kapstok laten hangen
Laat gedurende het schooljaar waarin het kindje overleed, de kapstok (met naam) zoals hij was.

Contact met ouders overleden leerling
Draag zorg voor een goed contact met de ouders. Voor de ouders waarvan het kind is overleden, is contact met de opvang vaak erg belangrijk. Nodig hen uit voor activiteiten. Ze kunnen zelf bepalen of ze willen komen. Het feit dat er aan hen gedacht wordt, helpt ouders vaak heel erg.
U kunt bijvoorbeeld:
-een foto van de herinneringsplek in de groep opsturen.
-Op de verjaardag van hun overleden kind met de hele klas een kaart maken en deze naar de ouders opsturen. Zo laat u hen zien dat de kinderen en u hun kindje niet vergeten zijn!

Herinnerplek laten staan in de groep
Laat gedurende het schooljaar waarin het kind overleed de herinneringsplek in tact. Geef kinderen steeds de gelegenheid er iets bij te zetten.

Regelmatig even (kort) stil staan bij het gemis
Dit kan van tevroren gepland zijn. U kunt echter ook inspringen op signalen uit de groep. Het hoeven geen ellenlange kringgesprekken te zijn. Het voorlezen van een boekje kan ook een goeie aanleiding zijn om met de kindjes op hun niveau over het verlies van hun groepsgenootje te praten. Voor Boekentips klik hier.

Verjaardag/sterfdag
Hou goed in de gaten wanneer de verjaardag en de sterfdag van het overleden kindje is. Het is voor kinderen fijn om hier aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld door op deze dag een tekening te maken. U kunt deze met een kaartje naar de ouders sturen. Zo laat u weten dat u aan hen denkt op deze moeilijke dagen.

Alert op rouwreacties
Vaak duurt het een tijd(je) voordat jonge kinderen een ingrijpend verlies gaan verwerken. Er is heel lang niets aan ze te merken en ineens worden ze 'anders'. Ze denken anders, voelen zich anders of gedragen zich anders. Zie ook Belangrijk om te weten.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Het voorlezen van een boekje kan ook een goeie aanleiding zijn om met de kindjes op hun niveau over het verlies van hun groepsgenootje te praten.