Doen

Overlijden van een dierbare0-3 jaarEen kindje is > een jaar overledenDoen

Het overleden kind een plek in de klas geven
In een baby/peutergroep zit na een jaar (of langer) vaak nog een aantal kinderen die het overlijden heeft meegemaakt van de groepsgenoot. Er zijn echter in de tussentijd ook nieuwe peuters bijgekomen die het overleden kind niet gekend hebben. Toch is het belangrijk om het overleden groepsgenootje een plek te blijven geven in de groep. Bijvoorbeeld door een foto met een mooie fotolijst (door de kinderen versierd) goed zichtbaar in de ruimte op te hangen.

Verjaardag/sterfdag
Hou goed in de gaten wanneer de verjaardag van het overleden kindje is. Het is voor kinderen die hem of haar gekend hebben, fijn om hier aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld door op deze dag een tekening te maken voor hun overleden groepsgenootje. En deze met een kaartje erbij naar de ouders te sturen. Zo merken ouders dat hun kindje niet is vergeten, dat hun grote verdriet niet is vergeten.

Alert op rouwreacties
Vaak duurt het een tijd(je) voordat kinderen een ingrijpend verlies gaan verwerken. Er is heel lang niets aan ze te merken en ineens worden ze 'anders'. Ze denken anders, voelen zich anders of gedragen zich anders. Zie ook Belangrijk om te weten. Ook langere tijd na een overlijden kunnen peuters verdrietig zijn/worden om het overlijden van hun groepsgenootje. Peuters ontwikkelen zich razendsnel en gaan de dood steeds op een nieuwe manier begrijpen. Zij stellen vragen en interpreteren de informatie steeds weer anders.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_5.jpg

Vaak duurt het een tijd(je) voordat kinderen een ingrijpend verlies gaan verwerken. Zie ook Belangrijk om te weten.